User Tools

Site Tools


yo_limehousessa

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
yo_limehousessa [2017/02/09 21:01]
entropyus
yo_limehousessa [2017/02/10 17:20] (current)
entropyus
Line 5: Line 5:
 //Klassinen dekkari, Sherlock Holmesin kiinalaiset koettelemukset.// //Klassinen dekkari, Sherlock Holmesin kiinalaiset koettelemukset.//
  
-{{ :limehouse_milieu.png?direct&150|}}+{{ :limehouse_milieu.png?300|}}
  
 Edward Oxford on nimi, joka on jäänyt englantilaisten mieliin hänen näyttävästä yrityksestään murhata kuningatar Victoria vuonna 1840. Oxford oli ampunut kohti kuninkaallisia vaunuja kahdella pistoolilla. Syyttäjä ei kyennyt myöhemmin osoittamaan pistoolien olleen ladattuja, mutta Oxford tunnusti auliisti syyllisyytensä. Hänet kuitenkin vapautettiin syytteistä mielenvikaisuuden nojalla. Miehen kotoa löydettiin useita aseita ja kuvitteellista kirjeenvaihtoa fiktiivisen "Young England" -militanttijärjestön johtajien välillä, mutta ei varsinaista motivaatiota teolle. Edward Oxford on nimi, joka on jäänyt englantilaisten mieliin hänen näyttävästä yrityksestään murhata kuningatar Victoria vuonna 1840. Oxford oli ampunut kohti kuninkaallisia vaunuja kahdella pistoolilla. Syyttäjä ei kyennyt myöhemmin osoittamaan pistoolien olleen ladattuja, mutta Oxford tunnusti auliisti syyllisyytensä. Hänet kuitenkin vapautettiin syytteistä mielenvikaisuuden nojalla. Miehen kotoa löydettiin useita aseita ja kuvitteellista kirjeenvaihtoa fiktiivisen "Young England" -militanttijärjestön johtajien välillä, mutta ei varsinaista motivaatiota teolle.
Line 11: Line 11:
 Kun Oxford pakenee Bethlemin mielisairaalasta ja katoaa Lontoon East Endin sokkeloihin, tilanne on poliittisesti tulenarka: tiedetään, ettei kuningatar ole koskaan hyväksynyt sittemmin yleistynyttä rikollisten mielipuolisuuspuolustusta, ja Oxfordia on pitkään esitelty mielenterveyshoidon mallipotilaana, vaikka on selvää ettei tämä tulisi enää koskaan kulkemaan Lontoon katuja vapaana miehenä. Tilannetta pahentaa Scotland Yardin epävarmuus siitä, saiko Oxford apua pakoonsa ulkopuolelta. Kun Oxford pakenee Bethlemin mielisairaalasta ja katoaa Lontoon East Endin sokkeloihin, tilanne on poliittisesti tulenarka: tiedetään, ettei kuningatar ole koskaan hyväksynyt sittemmin yleistynyttä rikollisten mielipuolisuuspuolustusta, ja Oxfordia on pitkään esitelty mielenterveyshoidon mallipotilaana, vaikka on selvää ettei tämä tulisi enää koskaan kulkemaan Lontoon katuja vapaana miehenä. Tilannetta pahentaa Scotland Yardin epävarmuus siitä, saiko Oxford apua pakoonsa ulkopuolelta.
  
-{{ :limehouse_character.png?direct&150|}}+{{ :limehouse_character.png?300|}}
  
 19. vuosisadan jälkipuoliskolla Lontoo on maailman suurin ja kansainvälisin kaupunki. Kaupungin sydän oli jo tuolloin Westminsterissä, mutta sen suolisto sijaitsi Limehousessa, Itä-Lontoon keskiajalta periytyvässä satamakaupunginosassa. Tämä on Lontoon monikulttuurisin osa, sillä kotivetensä tuntevia merimiehiä arvostetaan aina, ja niitä meriä ei ole joita englantilaiset laivat eivät näinä aikoina kyntäisi. Limehouse tunnetaan Lontoossa eksoottisena, paheellisenakin; erityisesti oopium-luolat, jotka löysivät asiakkaansa kiinankauppaan osallistuvien lukuisten kauppalaivojen miehistöistä, ovat jääneet elämään mielikuvituksessamme. 19. vuosisadan jälkipuoliskolla Lontoo on maailman suurin ja kansainvälisin kaupunki. Kaupungin sydän oli jo tuolloin Westminsterissä, mutta sen suolisto sijaitsi Limehousessa, Itä-Lontoon keskiajalta periytyvässä satamakaupunginosassa. Tämä on Lontoon monikulttuurisin osa, sillä kotivetensä tuntevia merimiehiä arvostetaan aina, ja niitä meriä ei ole joita englantilaiset laivat eivät näinä aikoina kyntäisi. Limehouse tunnetaan Lontoossa eksoottisena, paheellisenakin; erityisesti oopium-luolat, jotka löysivät asiakkaansa kiinankauppaan osallistuvien lukuisten kauppalaivojen miehistöistä, ovat jääneet elämään mielikuvituksessamme.
Line 31: Line 31:
 ===== Sherlock Holmes ===== ===== Sherlock Holmes =====
  
-{{ :limehouse_character2.png?direct&150|}}+{{ :limehouse_character2.png?300|}}
  
 Sherlock Holmes tunnustetaan asioista tietävissä piireissä poikkeukselliseksi neroksi, joka on taivuttanut kaikki hengenvoimansa rikostutkimuksen palvelukseen. Hän on omituinen monilahjakkuus, joka tunnistaa tupakkamerkin sen jättämästä tuhkasta ja teelaadun sen ominaistuoksusta; kenties hänen ikonisin ominaisuutensa on noituutta lähentelevä kyky havainnoida, nähdä, huomata kaikki mitä etsivän ympäristössä tapahtuu - eikä Holmes unohda, vaan jokainen yksityiskohta menee hyvässä järjestyksessä mieleen, joka on kuin arkistokaappi. Mihin vääjäämättömään lopputulokseen johtolangat Holmesin johtavatkaan, kuinka uskomattomalta se vaikuttaakaan, on totuus. Sherlock Holmes tunnustetaan asioista tietävissä piireissä poikkeukselliseksi neroksi, joka on taivuttanut kaikki hengenvoimansa rikostutkimuksen palvelukseen. Hän on omituinen monilahjakkuus, joka tunnistaa tupakkamerkin sen jättämästä tuhkasta ja teelaadun sen ominaistuoksusta; kenties hänen ikonisin ominaisuutensa on noituutta lähentelevä kyky havainnoida, nähdä, huomata kaikki mitä etsivän ympäristössä tapahtuu - eikä Holmes unohda, vaan jokainen yksityiskohta menee hyvässä järjestyksessä mieleen, joka on kuin arkistokaappi. Mihin vääjäämättömään lopputulokseen johtolangat Holmesin johtavatkaan, kuinka uskomattomalta se vaikuttaakaan, on totuus.
yo_limehousessa.txt · Last modified: 2017/02/10 17:20 by entropyus